Náčelník generálneho štábu na rokovaní Vojenského výboru EÚ


Náčelník generálneho štábu na rokovaní Vojenského výboru EÚ V utorok 15. mája 2018 sa v Bruseli uskutočnilo pravidelné rokovanie Vojenského výboru EÚ vo formáte náčelníkov generálnych štábov ozbrojených síl členských štátov EÚ.
Pred začiatkom rokovania sa uskutočnilo stretnutie náčelníka generálneho štábu generálporučíka Daniela Zmeka s predsedom Vojenského výboru EÚ generálom Kostarakosom. Počas stretnutia generál Kostarakos ocenil úspešné predsedníctvo SR v Rade EÚ v druhej polovici roka 2016 a vyzdvihol spoluprácu s OS SR počas nášho predsedníctva. Generálporučík Daniel Zmeko okrem iného vyjadril plnú podporu spolupráce medzi EÚ a NATO a zdôraznil dôležitosť harmonizácie EÚ a NATO v oblasti obranného plánovania.
V dopoludňajšej časti rokovania náčelníci generálnych štábov diskutovali s Vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicou Mogherini o implementácii Globálnej stratégie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ. Následne prezentovali pohľady na možnosti spolupráce EÚ s NATO predseda Vojenského výboru NATO generál Petr Pavel a najvyšší veliteľ spojeneckých síl v Európe generál Scaparrotti. Dominantnou témou agendy rokovania boli prebiehajúce operácie a výcvikové misie v rámci Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky EÚ. Operační velitelia prezentovali stav v exekutívnych operáciách a výcvikových misiách EÚ a ich výhľad na nasledujúce obdobie. V tejto časti generálporučík Daniel Zmeko potvrdil pripravenosť SR pokračovať v príspevku OS SR do operácie EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine: „Slovenská republika podporuje obnovenie exekutívneho mandátu operácie EUFOR ALTHEA a je pripravená naďalej participovať v operácii v zmysle našich záväzkov.
V popoludňajšej časti rokovania vystúpil na tému operačnej spolupráce EÚ a OSN vojenský poradca generálneho tajomníka OSN pre mierové operácie Carlos Humberto Loitey. Na rokovaní sa ako hostia zúčastnili aj náčelníci generálnych štábov partnerských krajín. Významnou témou rokovania vojenského výboru vo bol aktuálny vývoj v oblasti rozvoja spôsobilostí v rámci nových iniciatív EÚ – Stálej štruktúrovanej spolupráce (PESCO), Koordinovaného medziročného prehľadu o obrane (CARD), Vojenskej mobility a Programu rozvoja európskeho obranného priemyslu (EDIDP). V tejto časti generálporučík Daniel Zmeko pripomenul zapojenie Slovenska do projektov PESCO: „V oblasti PESCO očakávame prínos jednotlivých projektov a ich pozitívny vplyv na partnerskú spoluprácu medzi členskými štátmi EÚ. SR prevzala vedúcu úlohu v projekte EuroArtillery – nepriama palebná podpora, ktorý prispeje k zvýšeniu interoperability delostreleckých spôsobilostí v rámci EÚ.

V záverečnej časti rokovania náčelníci generálnych štábov diskutovali o otázkach príspevkov do databáz rýchlej reakcie EÚ, štandardizácie vzdelávania vojakov a personálneho naplňovania štruktúr, podporujúcich realizáciu Globálnej stratégie pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ – bunky pre strategické plánovanie a riadenie neexekutívnych misií EÚ, účelového zoskupenia pre podporu Stálej štruktúrovanej spolupráce a pozícií vojenských poradcov delegácií EÚ.
Na okraj rokovania EUMC sa generálporučík Daniel Zmeko stretol na bilaterálne úrovni s náčelníkom Generálneho štábu Veľkej Británie generálom Stuartom Peachom a s náčelníkom Generálneho štábu Poľska generálom Leszekom Surawskim. Predmetom rokovaní boli otázky bilaterálnej spolupráce ozbrojených síl.
Nasledujúce rokovanie EUMC vo formáte náčelníkov generálnych štábov sa uskutoční 24.-25. októbra 2018 v Bruseli.


Náčelník generálneho štábu na rokovaní Vojenského výboru EÚNáčelník generálneho štábu na rokovaní Vojenského výboru EÚNáčelník generálneho štábu na rokovaní Vojenského výboru EÚNáčelník generálneho štábu na rokovaní Vojenského výboru EÚNáčelník generálneho štábu na rokovaní Vojenského výboru EÚ 2Náčelník generálneho štábu na rokovaní Vojenského výboru EÚ 2Náčelník generálneho štábu na rokovaní Vojenského výboru EÚ 2

Autor: stála delegácia , Foto: OOd NGŠ - Dátum: 15.05.2018
Čítanosť: 7011
Verzia pre tlač

Skočiť na menu