Preskocit navigáciu

Netopier zostal na Bralcoch nezdolaný


Netopier zostal na Bralcoch nezdolaný

V priestoroch Centra výcviku Lešť, na cvičných skalách Bralce sa 15. až 16. mája uskutočnil už v poradí šiesty ročník Medzirezortnej súťaže v skalnom lezení. Zorganizoval ho Odbor špeciálneho výcviku Centra výcviku Lešť. Podľa hlavného rozhodcu kapitána Martina Urbana je súťaž určená pre príslušníkov ozbrojených síl i mimorezortných ozbrojených zložiek. Na Lešti sa zišli zástupcovia vojenských útvarov, príslušníci Hasičského záchranného zboru (HaZZ) MV SR a Horských záchranných služieb.
V tomto roku bola podľa zástupcu riaditeľa súťaže majora Igora Lišaníka a hlavného rozhodcu kapitána Urbana historicky najmenšia účasť. Útvary, z ktorých chodievalo najviac súťažiacich mali dôležité výcviky a najlepší lezci z Vojenskej polície sa vracali z misie SOPHIA v Stredozemnom mori. Počasie prvý deň lezcom veľmi neprialo. Pršalo takmer do oficiálneho štartu súťaže. Neskôr to už bolo bez dažďa, no mokré cesty neumožňovali liezť výkonovo slabším. Tí najlepší však v previsoch dokázali zabojovať a bolo sa veru na čo pozerať. Práporčík Vladimír Plachý z Hasičského záchranného zboru zabojoval v druhej najťažšej ceste na Bralcoch (Afganistan 9- UIAA) a práve tento prelez zaručil jemu a jeho spolulezcovi podpráporčíkovi Martinovi Šimkovi víťazstvo v kategórii dvojíc.
„Tento rok sa počítala najťažšia vylezená cesta dvojicou a v prípade rovnosti výsledkov ako druhé kritérium bola najťažšia vylezená cesta slabším z dvojice. Takto bolo zaručené v prípade vyrovnanosti dvojíc, aby sa liezlo nielen na kvalitu, ale aj na kvantitu. Major Marek Biskupič zo Strediska lavínovej prevencie HZS v spomínanom Afganistane spadol a to ich stálo víťazstvo. Pretože jeho spolulezec poručík Ján Korenko z Horskej záchrannej služby (HZS) Vysoké Tatry túto cestu nevyliezol. Spomínaná dvojica v uplynulom roku obsadila tretie miesto. Treťou najlepšou dvojicou sa nakoniec stali nadporučíci Anton Sedlák a Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie HZS. Spomedzi účastníkov z ozbrojených síl bola najlepšou dvojica z hlohovského práporu logistiky slobodník Miroslav Duchyňa a vojak Martin Škrabák. Ten sa na súťaži zúčastnil už druhý raz,“ konštatuje major Lišaník.
Súťaž poriadne preverila aj vytrvalosť dvojíc. Zároveň bola aj o taktike a reálnom zhodnotení aktuálnej výkonnosti. Je to súťaž tímov. Ideálne je, keď je dvojica vyrovnaná. Zloženie jeden výborný sólista a druhý oveľa slabší víťazstvo neprináša. Lezenie, aj keď sa to na prvý pohľad nezdá je tímový šport. Dvojica musí byť perfektne zohratá, musia si navzájom dôverovať.
Vďaka vecným cenám od firmy Petzl sa na záver uskutočnila aj súťaž jednotlivcov. Liezlo sa na novej ceste s názvom Netopier s približnou obtiažnosťou 8+/9- UIAA. Keďže táto cesta bola úplne nová, mohlo sa liezť najhodnotenejším štýlom ON SIGHT. To znamená, že súťažiaci okrem vizuálnej prehliadky zo zeme nemali o danej ceste absolútne žiadne informácie. Dokonca sa nemohli ani pozerať na lezecké pokusy konkurentov, aby nezískali informácie o chytoch a stupoch v danej ceste, čím by si výrazne uľahčili jej prelezenie. Netopiera sa nakoniec nepodarilo nikomu preliezť celého. Najvyššie sa dostal Vladimír Plachý, za ním skončil Marek Biskupič a tretiu priečku obsadil Martin Buliak.
Major Lišaník a kapitán Urban pri odovzdávaní cien najlepším vysoko ocenili snahu všetkých súťažiacich dosiahnuť čo najlepší výsledok. Pripomenuli, že skalné lezenie nie je samoúčelné, ale pomáha vhodne rozvíjať spôsobilosti profesionálnych vojakov z rôznych útvarov ozbrojených síl, vojenských policajtov, hasičov i záchranárov. Aj preto ich mrzí slabšia účasť najmä zástupcov ozbrojených síl. Veď chýbali nielen zástupcovia útvarov, ktoré majú túto problematiku doslova v popise práce, teda žilinského 5. pluku špeciálneho určenia, či prešovského práporu ISTAR, ale napríklad aj študenti Akadémie OS SR z Liptovského Mikuláša, ako aj útvarov, ktorých príslušníci v uplynulom období v Centre výcviku Lešť absolvovali rôzne lezecké kurzy.


Netopier zostal na Bralcoch nezdolanýNetopier zostal na Bralcoch nezdolanýNetopier zostal na Bralcoch nezdolanýNetopier zostal na Bralcoch nezdolanýNetopier zostal na Bralcoch nezdolaný 2Netopier zostal na Bralcoch nezdolaný 2Netopier zostal na Bralcoch nezdolaný 2Netopier zostal na Bralcoch nezdolaný 2Netopier zostal na Bralcoch nezdolaný 3Netopier zostal na Bralcoch nezdolaný 3Netopier zostal na Bralcoch nezdolaný 3Netopier zostal na Bralcoch nezdolaný 3

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK, Centrum Výcviku Lešť - Dátum: 17.05.2018
Čítanosť: 6091
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share