Preskocit navigáciu

MACE XIX – 09.-27.07.2018


MACE XIX  –  09.-27.07.2018

 

Ozbrojené sily Slovenskej republiky (OS SR) si opäť otestovali možnosti, účinnosť a efektivitu svojich prostriedkov protivzdušnej obrany počas cvičenia s medzinárodnou účasťou pod názvom MACE XIX i v úlohe ako hostiteľská krajina (HN). Cvičenie sa uskutočnilo v poradí už potretí krát na pôde vzdušných síl v spolupráci s NATO odbornou skupinou SG-2, zaoberajúcou sa ochranou vlastných leteckých prostriedkov v prostredí rádioelektronického boja, s podporou výcvikových zariadení MO SR a generálneho štábu OS SR.

Takéto cvičenie formou testovania efektivity súčasných prostriedkov rádioelektronického boja (REB) - elektronických protiopatrení (ECM) leteckej techniky NATO proti moderným prostriedkom protivzdušnej obrany vytvára vhodné prostredie pre overovanie, dolaďovanie a vytváranie techník a operačných postupov pre ich úspešné prekonávanie a predstavuje neoceniteľnú výcvikovú príležitosť pre všetkých zainteresovaných, OS SR nevynímajúc. 

Aj napriek tomu, že SR nie je momentálne stálym členom danej odbornej skupiny, v minulosti si aktívnou spoluprácou s krajinami skupiny a organizovaním takýchto výcvikových aktivít ako HN získalo štatút dočasného člena. Ambíciou je od roku 2020 dosiahnuť trvalé členstvo, ktoré nám zaistí ešte konkrétnejšiu spoluprácu a prístup k databázam s informáciami efektivity leteckých a pozemných prostriedkov protivzdušnej obrany z aktivít, ktoré v minulosti skupina organizovala a vykonávala.

Spoločná spolupráca a výmena informácií na poli schopností prostriedkov vzdušných síl prispieva k zvyšovaniu interoperability vojenských kapacít s cieľom zvyšovania  efektívnosti týchto prostriedkov pri ich pôsobení v celom spektre súčasných a budúcich operácií.



Autor: GŠ OS SR - Odbor podpory VzS , Foto: Autor - Dátum: 30.07.2018
Čítanosť: 880
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share