Preskocit navigáciu

Vojensko-praktické plávanie ako neoddeliteľná súčasť odbornej prípravy 65. prieskumného práporu


Vojensko-praktické plávanie ako neoddeliteľná súčasť odbornej prípravy 65. prieskumného práporu

65. prieskumný prápor rozšíril svoju spoluprácu v oblasti praktického výcviku aj o Akadémiu ozbrojených síl generála Milana Rastislava Štefánika v Liptovskom Mikuláši.

V dňoch 12. – 17. júna 2023 rota hĺbkoveho prieskumu (ďalej len „rHPs“) pod vedením kapitána Romana Markoviča z katedry telesnej výchovy a športu pretavila svoje myšlienky a dlhodobo plánovanú spoluprácu aj do praxe. V rámci špeciálnej telesnej prípravy sa zamerali na vojensko-praktické plávanie, ovládanie bezmotorových plavidiel, vodnú záchranu a plávanie v silnom prúde.

Vďaka materiálno-technickému vybaveniu a praktickým skúsenostiam pracovníkov katedry telesnej výchovy a športu, mohli príslušníci rHPs rozvíjať svoje schopnosti aj v tejto oblasti.

V rámci programu inštrukčno-metodického zamestnania, ktorý spoločne vyskladali príslušníci prieskumného práporu a Katedry telesnej výchovy a športu, profesionálnych vojakov čakali testy a vstupné preskúšanie z plávania v krytom bazéne v Liptovskom Mikuláši, kde následne pokračovali v osvojovaní si základných plaveckých štýlov a zručností. V ďalšom dni na nich čakal nácvik „combat“ plávania, vodnej záchrany topiaceho sa a ovládanie bezmotorových plavidiel na otvorenej vode v Liptovskej Mare. V ďalšom programe profesionálni vojaci prešli do nácviku plávania v silnom prúde, prekonávania divokej rieky, skokov do divokej vody, nácviku záchrany v divokej vode, brodenia divokej rieky a nácviku a zdokonaľovaniu presunov na divokej vode pomocou bezmotorových plavidiel v Areáli vodného slalomu v Liptovskom Mikuláši. Vyvrcholením celého týždňa bol nácvik taktickej činnosti skupín hĺbkového prieskumu v podvečerných až nočných hodinách v otvorenej vode. Jednotlivé skupiny sa museli vysporiadať s brodením cez vodnú prekážku, taktickým vstupovaním a vystupovaním z vodnej hladiny a riešením modelových situácií nad vodnou hladinou.

Toto všetko museli skupiny absolvovať v otvorenej vode len pomocou vlastných síl vo vojenskéj výstroji s batohom a zbraňou. Podmienky im k tomu sťažovala samá príroda nízkou teplotou vody a s pribúdajúcim časom, čoraz nižšou teplotou ovzdušia a postupne znížujúcou sa viditeľnosťou.


Vojensko-praktické plávanie ako neoddeliteľná súčasť odbornej prípravy 65. prieskumného práporuVojensko-praktické plávanie ako neoddeliteľná súčasť odbornej prípravy 65. prieskumného práporuVojensko-praktické plávanie ako neoddeliteľná súčasť odbornej prípravy 65. prieskumného práporuVojensko-praktické plávanie ako neoddeliteľná súčasť odbornej prípravy 65. prieskumného práporuVojensko-praktické plávanie ako neoddeliteľná súčasť odbornej prípravy 65. prieskumného práporuVojensko-praktické plávanie ako neoddeliteľná súčasť odbornej prípravy 65. prieskumného práporuVojensko-praktické plávanie ako neoddeliteľná súčasť odbornej prípravy 65. prieskumného práporuVojensko-praktické plávanie ako neoddeliteľná súčasť odbornej prípravy 65. prieskumného práporu

Autor: npor. Mgr. Jozef BICÁK - Dátum: 20.06.2023
Čítanosť: 1690
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share