Preskocit navigáciu

Boje na Hrone


Boje na Hrone

Stalo sa už tradíciou usporadúvať v Starom Tekove podujatie pod názvom Boje na Hrone. V sobotu 31. júla 2010 sa v blízkosti rieky Hron uskutočnil už 5. ročník tohto kultúrno-spoločensko-historického podujatia.

Organizátori podujatia Jozef Hostinský, Klub priateľov vojenskej histórie Slovenska, História nostra v spolupráci s Ministerstvom obrany SR pripravili pre návštevníkov skutočný historicko-vojenský zážitok. Prítomní mohli vidieť nielen  vojenské tábory z obdobia II. svetovej vojny a československej armády s autentickou technikou a výzbrojou, ale aj dynamické ukážky zásahu polície proti demonštrantom, výcvik vojenských prieskumníkov, súčinnosť integrovaného záchranného systému pri dopravnej nehode či prepad americkej kolóny Wehrmachtom.

Vrcholom podujatia bola rekonštrukcia historických udalostí z II. svetovej vojny, ktorá sprítomnila skutočné boje na Hrone z marca 1945.

Na realizácii podujatia tradične participoval i 13. mechanizovaný prápor Levice, pod velením veliteľa práporu podplukovníka Ľudovíta Valentínyho, ktorého príslušníci sa podieľali na jeho logistickom zabezpečení.



Autor: por. Mgr. Koháryová - Dátum: 02.08.2010
Čítanosť: 15002
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share