Preskocit navigáciu

Rovnošaty


V mnohých krajinách sa nedá nevšimnúť si historickú uniformu, ktorá je prejavom úcty a vážnosti k minulosti svojej krajiny a jej postaveniu medzi ostatnými národmi Európy. Slovensko odjakživa patrilo do centra diania historického vývoja, pohybu a zmien strednej Európy. Nie je preto zvláštnosťou, že sa chce prezentovať ako suverénna krajina. Jedným z prostriedkov je i historická rovnošata Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky.
 
Historická rovnošata vychádza z uniformy slovenských dobrovoľníkov z roku 1848, konkrétne uniformy Janka Francisciho. Farebnosť vychádza zo slovenskej trikolóry. Národné prvky zvýrazňuje klobúk s perom a ozdobné čamarovanie - ornamenty vytvorené šnúrou, ktoré vychádza z motívov slovenského kroja. Dôstojníci sú vybavení kuriérskymi taškami s výšivkou národných symbolov. V prostredí Prezidentského paláca takáto uniforma pôsobí reprezentatívne a dôstojne. Je pýchou a atrakciou hlavného mesta Bratislavy. Autorkami výtvarno-ideového návrhu sú pani Mgr. Ľubica Jarjabková a Mgr. Helena Jurikovičová.

Táto rovnošata bola zavedená do používania 16. júna 2003 a využíva sa pri čestnom strážení sídla prezidenta Slovenskej republiky a pri protokolárnych akciách, ktoré vyžadujú vzdanie pocty špalierom v Prezidentskom paláci, ako aj na Bratislavskom hrade, rovnako pri vzdávaní pôct živou vlajkoslávou.
 
Čestná stráž prezidenta Slovenskej republiky je vystrojená aj rovnošatou príslušníka ČS PSR. Tá sa využíva pri protokolárnych a spločenských akciách v sídle prezidenta Slovenskej republiky a mimo sídla prezidenta SR. Rovnošata bola zavedená do používania 2. júla 1993.

Skočiť na menu


Share