Preskocit navigáciu

Prezident prijal generálneho tajomníka NATO


Prezident prijal generálneho tajomníka NATO
Slávnostným ceremoniálom na nádvorí Prezidentského paláca privítali vo štvrtok 19. mája príslušníci Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky (ČSPSR) generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena.

Prezident SR ako hlavný veliteľ ozbrojených síl na stretnutí so šéfom aliancie zdôraznil snahu SR o priblíženie sa k požadovanej hranici dvoch percent HDP vynaložených na rezort obrany. Generálny tajomník NATO počas rokovania s Ivanom Gašparovičom uviedol, že verí v schopnosť Slovenskej republiky splniť si záväzky, ktoré jej vyplývajú z členstva v NATO.

Počas stretnutia diskutovali vrcholní predstavitelia o aktuálnych otázkach týkajúcich sa vývoja v Afganistane, Líbyi a nevyhli sa ani problematike vzťahu Severoatlantickej aliancie a Ruskej federácie.

Najvyšší predstaviteľ NATO v rozhovore vyzval slovenskú stranu, aby dodržala záväzky vyplývajúce z členstva v NATO. Zdôraznil potrebu modernizácie armády a medzinárodnej spolupráce v rámci podpory medzinárodných projektov. Hlava štátu informovala Andersa Fogha Rasmussena o modernizácii vojenského letiska Sliač a tiež aj o využívaní vojenského výcvikového priestoru Lešť.

Generálny tajomník NATO počas stretnutia poďakoval za pôsobenie slovenských vojakov v Afganistane. „Vyše tristo slovenských vojakov, ktorí pôsobia na letisku v Kandaháre dosahuje výborné výsledky a robia tam dobrú prácu,“ zdôraznil Rasmussen.

Šéf aliancie pricestoval na Slovensko na pozvanie vysokých štátnych predstaviteľov SR, ktorí ho k nám pozvali počas návštevy v sídle NATO v Bruseli v roku 2010.


Autor: por. Ing. Andrea Rišianová , Foto: des. Ing. Miroslav Chovanec - Dátum: 23.05.2011
Čítanosť: 13829
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share