Preskocit navigáciu

Vojenské vrtuľníky zasahujú už štyri dni - Aktualizované


Vojenské vrtuľníky zasahujú už štyri dni - Aktualizované

Ani v tomto ročnom období nedal lesný požiar na seba dlho čakať. Dňa 28. novembra od skorých ranných hodín sa začala predbežná príprava vojenských vrtuľníkov Mi-17 z prešovského vrtuľníkového krídla na hasenie lesného požiaru.

O pomoc požiadalo rezort obrany Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Prešove. Dva vojenské vrtuľníky Mi-17 s hasiacimi vakmi (BAMBI BUCKETS) s objemom 2000 l vody sa podieľajú na hasení požiaru, ktorý je lokalizovaný medzi obcami Spišské Bystré a Kravany.

Bambi Bucket je najpoužívanejší prostriedok pri boji s požiarom v celom svete. Sú efektívne, spoľahlivé a majú jednoduché použitie. Práca s vakom sa dá zvládnuť rýchlo a nepotrebujú žiadnu predprípravu. Veľmi rýchlo je možné zmeniť aj ich plniacu kapacitu.

Počas hasenia požiaru ich plnia hasiči Hasičského a záchranného zboru z Prešova pomocou fajok. Veliteľ vyčlenenej hasičskej jednotky navádza vrtuľník na miesto plnenia. Nechá ho dotknúť sa zeme, aby sa vybil statický výboj, následne zastabilizuje Bambi vak a privolá hasičov na jeho naplnenie. Z cisternovej automobilovej striekačky CAS 32 hasiči natiahnu tri B prúdy, každý prúd obsluhujú dvaja hasiči. Počas plnenia veliteľ hasičov dáva pokyny palubnému technikovi, či je vrtuľník v správnej polohe a usmerňuje ho. Po naplnení odchádzajú hasiči  do bezpečnej vzdialenosti od vaku a veliteľ hasičov dáva signál palubnému technikovi na odlet.

Počas prvého dňa hasenia požiaru piloti vyviezli a vyprázdnili 59 BAMBI vakov, čo predstavuje 118 000 litrov vody.

Tri vojenské vrtuľníky Mi-17 pokračovali s hasením požiaru aj počas druhého dňa, z toho dva na ďalšom mieste požiaru v katastri obce Vyšná Boca. Počas tohto dňa bolo dvomi vrtuľníkmi Mi-17  pri obci Vyšná Boca vyprázdnených 42 BAMBI vakov / 84 000 litrov vody. V tento deň ďalšia posádka prešovských letcov vykonala monitorovací let v Lopúšnej doline.

Vzhľadom k tomu, že sa lesný požiar aj v dôsledku značného sucha a zhoršených poverernostných podmienok (silný vietor) rozšíril na ďalších miestach, päť vojenských vrtuľníkov Mi-17 zasahovali v lokalite Vyšná Boca dňa 30. novembra 2011 a s hasením sa pokračovanlo aj v priebehu nasledujúceho dňa. Počas stredajšieho a štvrtkového zásahu  vojenské vrtuľníky Mi-17 vyprázdnili 82 BAMBI vakov / 164 000 litrov vody. 

Hasenie požiarov vrtuľníkmi je vykonávané v ťažkom dostupnom teréne, kde je značne obmedzený prístup pre klasické hasičské jednotky. Takáto skutočnosť v hlavnej miere vytvára požiadavky na vycvičenosť pilotov. Pilot musí mať dokonale zvládnutú techniku pilotovania vrtuľníka, pilotovanie s podvesom pri maximálnej hmotnosti vrtuľníka, čo znamená vysokú presnosť a jemnosť pilotovania ako aj dokonalú spoluprácu s palubným technikom, ktorý pilota navádza. Ďalej musí mať skúsenosti s letmi v horskom prostredí, kde hrá dôležitú úlohu vzostupné a výstupné prúdenia vzduchu, naviac umocnené o vysoké teploty ktoré vznikajú nad horiacim porastom.

"Takéto úlohy môžu plniť iba skúsené posádky s dostatočnými skúsenosťami a dostatočným náletom. Pilot musí pri plnení takejto úlohy hlavne poznať a dôsledne dodržiavať obmedzenia vrtuľníka napríklad maximálnu vzletovú hmotnosť s ohľadom na teplotu vzduchu a nadmorskú výšku, za každej situácie mať správne vyhodnotený vietor, dobre poznať terén a prekážky. V neposlednom rade je veľmi dôležitý dohovor so zložkami s ktorými sa spolupracuje, teda s hasičmi, ktorí navádzajú vrtuľník, ako aj s posádkami iných vrtuľníkov, ktoré hasia požiar" povedal veliteľ prešovského vrtuľníkového krídla.

"Aj v tomto prípade sa opäť potvrdila nenahraditeľnosť OS SR pri riešení situácii domáceho krízového manažmentu ako je v súčasnosti vykonávaný zásah prešovských profesionálov v ťažko dostupnom teréne Nízkych Tatier" povedal náčelník GŠ OS SR generál Ľubomír Bulík.

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=748

 

 


Vojenské vrtuľníky znova zasahujúVojenské vrtuľníky znova zasahujúVojenské vrtuľníky znova zasahujúVojenské vrtuľníky znova zasahujú

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 28.11.2011
Čítanosť: 14701
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share