Preskocit navigáciu

Zvolenský zámok obsadili priaznivci letectva


Zvolenský zámok obsadili priaznivci letectva

Rok sa stretol s rokom, od leteckého plesu roku 2011 ubehlo približne 365 dní. Jednou z vecí, ktoré mal ten minuloročný a všetky predchádzajúce spoločné s tým tohtoročným, je vzťah jeho účastníkov k letectvu, letcom a lietadlám vôbec.

Kultúra, umenie, folklór i tanec sú súčasťou života mnohých ľudí. Keď sa však stretnú na vrcholnom reprezentačnom a kultúrnom podujatí ľudia s láskou k letectvu, vznikne z toho neopakovateľný zážitok. Nemožno pochybovať, že všetci tí, ktorí sa zúčastnili Leteckého plesu veliteľa vzdušných síl Slovenskej republiky dňa 27. januára 2012, naň nezabudnú ešte dlhú dobu.

Operný sólista Maestro Martin Babjak, ktorého umelecké výkony patrili medzi skvosty večera, vytvoril pri príležitosti leteckého plesu pieseň. Fujarkami a vynikajúcim profesionálnym folkloristom Romanom Malatincom bola doprevádzaná premiéra týchto veršíkov: „Héj, prúdovie motory, pekne forsážujú, héj a v kokpite chlapci, hrdo pilotujú“.

Plesu sa okrem ďalších vzácnych hostí zúčastnili: štátny tajomník ministerstva obrany Slovenskej republiky Róbert Ondrejcsák, vedúci služobného úradu ministerstva obrany SR Peter Plučinský, náčelník Generálneho štábu ozbrojených síl SR generálmajor Peter Vojtek, predstavitelia vojenského diplomatického zboru, zástupcovia ministerstva obrany, generálneho štábu, štátnej správy, slovenská generalita a všetci velitelia zväzkov vzdušných síl.

V roku 2011 bol za “Kultúrneho atašé pri slovenskom vojenskom letectve“ počas plesu pasovaný vzhľadom na hlboký vzťah k letectvu operný sólista Martin Babjak. Slávnostný ceremoniál pasovania spolu s odovzdaním šerpy s titulom “Aviation Fautor” obdržal v tento večer v hlavnom bode programu herec Andrej Hryc. Fanfáry v podaní kvintetu Vojenskej hudby Banská Bystrica pritom umocnili slávnostnosť tejto výnimočnej udalosti.

Zážitky z leteckého plesu so spoločnými stretnutiami v historických priestoroch Zvolenského zámku zostanú zaiste nadlho zakorenené v srdciach všetkých jeho účastníkov. Zakorenené minimálne tak, ako tradícia plesov slovenských vojenských letcov…

http://www.vvzs.mil.sk/4086/fotogaleria.php?album=783

 



Autor: mjr. Zdenko Baranec , Foto: Vlado Veverka, rtn. Roman Chovanec - Dátum: 30.01.2012
Čítanosť: 14747
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share