Preskocit navigáciu

Príslušníci ČS PSR si športovým výkonom uctili pamiatku obetí leteckého nešťastia


Príslušníci ČS PSR si športovým výkonom uctili pamiatku obetí leteckého nešťastia
19. januára 2012 sme si pripomenuli šieste výročie najväčšieho vojenského leteckého nešťastia v dejinách Slovenskej republiky.
 
Pri príležitosti pietnej spomienky na obete leteckej havárie lietadla AN-24 sa v rámci Ozbrojených síl Slovenskej republiky uskutočnilo viacero spomienkových akcií. Jednou z nich bolo športové podujatie s názvom Memoriál pplk. ThLic. Michala Štanga v minifutbale.

Vojenský duchovný pplk. ThLic. Michal Štang tragicky zahynul pri leteckej havárii na kopci Borsó neďaleko maďarskej obce Hejce 19. januára 2006. Vojenské lietadlo AN-24 sa vracalo z mierovej misie KFOR (Kosovo Force) v Kosove. Zo štyridsiatichtroch ľudí na palube, prežil iba jeden.

Vo Zvolene sa v dňoch 26. a 27. januára uskutočnil už šiesty ročník tohto memoriálu. Memoriál pplk. ThLic. Michala Štanga sa uskutočnil z poverenia náčelníka Generálneho štábu OS SR a Štábu pre podporu operácií, v spolupráci s Vikariátom Ordinariátu GŠ OS SR. Nastúpeným športovcom sa pred úvodným hvizdom rozhodcu prihovoril zástupca veliteľa Vzdušných síl OS SR plk. Ivan Hůlek a generálny vikár OS a OZ SR plk. František Počurek.
 
Do súťaže sa zapojilo šesť súťažných družstiev z OS SR, medzi ktorými nechýbalo ani družstvo Čestnej stráže prezidenta Slovenskej republiky pod vedením por. Vladimíra Rakoviča. Tri najlepšie družstvá minifutbalového turnaja si z rúk zástupcu veliteľa Vzdušných síl OS SR plk. Hůleka prevzali vecné dary. Víťazným družstvom sa stalo družstvo Vzdušných síl OS SR pod vedením rtn. Andreja Dubovického, ktoré získalo Putovný pohár Memoriálu pplk. ThLic. Michala Štanga.
 
Na záver turnaja generálny vikár OS a OZ SR vyzdvihol vysokú kondičnú pripravenosť a disciplinovanosť všetkých hráčov v rámci športových pravidiel fair-play.
 
Výsledná listina:

1. miesto - Zmiešané krídlo Sliač
2. miesto - Prápor RCHBO Rožňava
3. miesto - Čestná stráž prezidenta Slovenskej republiky
4. miesto - Opravárenský prápor Martin
5. miesto - Únia vojnových veteránov SR Martin
6. miesto - Akadémia ozbrojených síl Liptovský Mikuláš


Autor: por. Ing. Andrea Rišianová , Foto: por. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 06.02.2012
Čítanosť: 13639
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share