Preskocit navigáciu

Spomienka na obete Karpatsko-duklianskej operácie


Spomienka na obete Karpatsko-duklianskej operácie
Dejiny slovenského národa sú späté s historicky významnou udalosťou, akou bezpochyby bola Karpatsko-duklianska operácia. V sobotu 6. októbra si nielen vojnoví veteráni, ale aj politická elita a vojenská generalita pripomenula 68. výročie tejto významnej udalosti.

Prezident SR Ivan Gašparovič si položením venca k Pamätníku československých vojakov na Dukle, k soche armádneho generála Ludvika Svobodu a k Pamätníku sovietskej armády vo Svidníku spolu s ministrom obrany SR Martinom Glváčom, štátnym tajomníkom ministerstva obrany Milošom Kotercom, náčelníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky generálporučíkom Petrom Vojtekom, ministrom životného prostredia Petrom Žigom,  primátorom mesta Svidník Jánom Holodňákom, predsedom Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Pavlom Sečkárom a ďalšími významnými hosťami uctil pamiatku na obete jednej z  najväčších horských bitiek druhej svetovej vojny.

K zabezpečeniu dôstojnej spomienky na obete Karpatsko-duklianskej operácie prispela položením venca v mene prezidenta Slovenskej republiky aj Čestná stráž prezidenta Slovenskej republiky na čele s veliteľom plukovníkom Miroslavom Ištvánom.
 
Počas pietnej spomienky vystúpil so svojím príhovorom náš najvyšší predstaviteľ a šéf rezortu obrany Martin Glváč. "Prišli sme sem, aby sme tým, ktorí svoje životy obetovali, poďakovali. Obdivujeme ich hrdinstvo, v ktorom sa odráža prirodzená ľudská túžba po slobode," zdôraznil vo svojom príhovore minister obrany SR.

Pri príležitosti Dňa obetí Dukly odovzdal vojnovým veteránom hlavný veliteľ ozbrojených síl spolu s ministrom obrany Martinom Glváčom pamätnú medailu za účasť v boji proti fašizmu a na oslobodení vlasti.

Karpatsko-duklianska operácia bola útočná operácia sovietskych a československých vojenských jednotiek, ktorá mala spojiť povstalecké sily Slovenského národného povstania so sovietskymi vojskami. Začala 8. septembra 1944 a trvala 80 dní. Je považovaná za jednu z najťažších operácií na našom území, o čom svedčí fakt, že v nej zahynulo veľa nevinných ľudí.

Spomienka na obete Karpatsko-duklianskej operácieSpomienka na obete Karpatsko-duklianskej operácieSpomienka na obete Karpatsko-duklianskej operácieSpomienka na obete Karpatsko-duklianskej operácieSpomienka na obete Karpatsko-duklianskej operácieSpomienka na obete Karpatsko-duklianskej operácieSpomienka na obete Karpatsko-duklianskej operácieSpomienka na obete Karpatsko-duklianskej operácieSpomienka na obete Karpatsko-duklianskej operácieSpomienka na obete Karpatsko-duklianskej operácieSpomienka na obete Karpatsko-duklianskej operácieSpomienka na obete Karpatsko-duklianskej operácieSpomienka na obete Karpatsko-duklianskej operácieSpomienka na obete Karpatsko-duklianskej operácieSpomienka na obete Karpatsko-duklianskej operácie
1 2 >>

Autor: npor. Ing. Andrea Rišianová , Foto: npor. Ing. Andrea Rišianová - Dátum: 08.10.2012
Čítanosť: 13039
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share