Preskocit navigáciu

Novým veliteľom Síl výcviku a podpory bude plk. Martin Stoklasa


Novým veliteľom Síl výcviku a podpory bude plk. Martin Stoklasa
Sily výcviku a podpory budú mať od 1. augusta 2013 nového veliteľa - plukovníka Martina Stoklasu. Doterajší veliteľ, brigádny generál Ľubomír Svoboda odchádza na pozíciu náčelníka štábu v štruktúre Veliteľstva spoločných síl NATO. 

„Rád by som sa poďakoval brigádnemu generálovi Ľubomírovi Svobodovi za jeho prácu, prínos a odbornosť na jeho doterajšej pozícii veliteľa Síl výcviku a podpory. Zároveň mu chcem na novom pracovisku zaželať veľa úspechov,“ povedal štátny tajomník, ktorý sa dnes na výmene velenia v Trenčíne zúčastnil. Ako ďalej uviedol, v tomto prípade ide o štandardnú zmenu veliteľov z dôvodu, že je potrebné obsadiť generálsky post v zahraničí. „Na tento post bol ako najlepší kandidát vybraný brigádny generál Svoboda,“ vysvetlil.

Ako uviedol plukovník Stoklasa veliteľský post je pre neho výzva. „Je to zodpovednosť, ale samozrejme máte aj možnosť vytvárať a riadiť procesy podľa vlastných skúseností. Ako bolo tiež spomenuté v rámci ozbrojených síl sa optimalizujú procesy, čaká nás vytváranie nových prvkov brigády bojového zabezpečenia a zefektívňovanie logistických procesov. A mojou hlavnou úlohou bude, aby všetky tieto procesy boli zabezpečené neprerušovane v prospech ozbrojených síl,“ vysvetlil plk. Stoklasa.

Brigádny generál Ľubomír Svoboda pôsobil na pozícii veliteľa Síl výcviku a podpory od 1. júla 2012. Jeho odchod vyplýva zo zmien v štruktúre NATO. Ako dnes uviedol z velenia Síl výcviku a podpory odchádza s pocitom dobre vykonanej práce. „Stanovené úlohy sme splnili a pán plukovník preberá jednotky v dobrej kondícii a v dobrom stave. Samozrejme nastávajúce úlohy sú zložité,“ zdôraznil.

S transformáciou štruktúr Severoatlantickej aliancie súhlasili ministri obrany členských krajín v roku 2011 a na základe konsenzu náčelníkov generálnych štábov ozbrojených síl členských krajín, Slovenská republika získala jednu medzinárodnú pozíciu s generálskou hodnosťou. Príslušníci OS SR sú vysielaní do veliteľských štruktúr NATO a EÚ spravidla na obdobie 3 rokov.


aaaabbbbccccf

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 30.07.2013
Čítanosť: 15452
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share