Preskocit navigáciu

Prípravná fáza cvičenia MACE XVI úspešne dokončená


Prípravná fáza cvičenia MACE XVI úspešne dokončená

Už po druhýkrát bude od stredy, 17. septembra 2014 vykonávané cvičenie MACE XVI, ktoré patrí svojim rozsahom medzi najväčšie medzinárodné cvičenia na území Slovenskej republiky. Prípravná fáza bola úspešne zavŕšená, v rámci nej bol realizovaný ucelený plánovací proces medzinárodného vojenského cvičenia, ktorý zahrňoval plánovacie konferencie, spracovanie plánovacích dokumentov, vrátane prípravy jeho personálneho, materiálneho a technického zabezpečenia. „Úlohy prípravného obdobia boli splnené a predurčené sily a prostriedky sú pripravené na praktické vykonanie cvičenia“ vyhlásil dnes na rannom brífingu hlavný riadiaci cvičenia podplukovník Adolf Uličný.

Počas takmer dvoch týždňov (17. – 30. septembra 2014) prichádza k realizačnej fáze. Výcvikové úlohy cvičiacich jednotiek členských krajín NATO a PfP budú zamerané na udržanie a zvyšovanie operačných spôsobilostí pri vykonávaní spoločných vzdušných operácií, s dôrazom na prekonávanie PVO a plnenie úloh pri intenzívnom rádioelektronickom rušení. Participácia zahraničných jednotiek zároveň prispeje k výcviku operátorov pozemných PVO systémov a operátorov prostriedkov rádioelektronického prieskumu. Vzlety a pristátia leteckej techniky budú realizované z leteckej základne Sliač. K dnešnému dňu sa už v uvedených priestoroch nachádza letecká technika F-18 z USA a C-130 z Dánska. V popoludňajších hodinách sa očakáva ešte prílet belgických lietadiel F-16 a nórskeho lietadla DA-20.

Do cvičenia sa celkovo zapája 14 krajín sveta s takmer 350 cvičiacimi a príslušníci OS SR, ktoré na tento účel vyčleňujú približne 300 osôb.

Po úspešnom zavŕšení prípravy nám zostáva už len zaželať všetkým cvičiacim úspešný priebeh cvičenia.


Prípravná fáza cvičenia MACE XVI úspešne dokončenáPrípravná fáza cvičenia MACE XVI úspešne dokončenáPrípravná fáza cvičenia MACE XVI úspešne dokončená

Autor: vvzs , Foto: vvzs - Dátum: 16.09.2014
Čítanosť: 6308
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share