Preskocit navigáciu

Finále cvičenia Sharp Lynx v Čechách


Finále cvičenia Sharp Lynx v Čechách

Vo Vojenskom výcvikovom priestore Březina vrcholí cvičenie mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO (MNMPBAT) Sharp Lynx 2014. Vojenskí policajti Poľska, Chorvátska, Českej republiky a Slovenska, spoločne s ich kolegami z USA plnili úlohy, ktoré by ich čakali v prípade reálneho nasadenia v niektorej z krízových oblastí sveta.

Mnohonárodný prápor riadený poľským podplukovníkom Mateuszom Dadalom, jeho slovenským zástupcom kapitánom Jaroslavom Slančíkom a náčelníkom štábu majorom Maríánom Turanským vytvorili v priebehu cvičenia dobre zohratý tím. Spoluprácu si podplukovník Dadal pochvaľoval: „S mojím slovenským zástupcom a náčelníkom štábu sa mi pracuje veľmi dobre. Som presvedčený, že úlohy by sme splnili aj v prípade reálneho nasadenia. Veľmi nám v príprave na Sharp Lynx 2014 pomohla aj spoločná štábny nácvik v Centre výcviku Lešť, v jeho simulačnom centre na jar tohto roku.“ Predĺženou rukou veliteľa práporu bol jeho veliaci poddôstojník nadrotmajster Miloš Serbin, ďalší zástupca slovenskej vojenskej polície.

Vojenskí policajti museli v priebehu cvičenia riešiť mnohé situácie. Okrem iného aj rokovania so zástupcami ozbrojených zložiek i povstaleckých skupín, nepokojmi zmietaného fiktívneho štátu Tribunad v strednej Európe, ktorí prišli na predsunutú základňu (FOB) Eagle. Mnohonárodný prápor vojenskej polície NATO predstavoval časť jednotiek, ktoré zasahovali na základe rezolúcie OSN na udržanie mieru. Až na základe úspechu stretnutia prisľúbili zástupcovia opozičných síl odovzdanie strelných zbraní. Velenie práporu však nepristúpilo na ich premrštené požiadavky, medzi ktorými bola aj finančná odmena za každú odovzdanú zbraň. Napokon za prísľub beztrestnosti zbrane priniesli do základne a odovzdali ich. Celý proces však rušili mnohé incidenty. Boli pri nich ranení i mŕtvi. Pred bránou základne sa odohrávali časté demonštrácie. Jej ochrancovia – príslušníci aktívnych záloh vojenskej polície Českej republiky sa museli vyporiadať aj s raketovými a mínometnými útokmi či s ostreľovaním základne pechotnými zbraňami.

Príslušníci mnohonárodného práporu vojenskej polície NATO úlohy cvičenia Sharp Lynx 2014 splnili. Podľa riadiaceho cvičenia plukovníka gšt. Pavla Fejfara bolo dobrou prípravou. Po jeho vyhodnotení a dôkladnom analyzovaní (na výročnej konferencii v decembri 2014 v Krakove), budú všetky ďalšie kroky práporu smerovať k hlavnému cieľu. Aby bol prápor čo najlepšie pripravený na získanie certifikácie počas cvičenia Compact Eagle 15, ktoré sa uskutoční v novembri 2015 v Poľsku ( predchádzajúca certifikácia v roku 2015 stratí svoju platnosť). Účastníci cvičenia sa zúčastnili aj na spoločnej omši, ktorú celebroval duchovný Univerzity obrany v Brne kapitán Jan Pacner.


Finále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v ČecháchFinále cvičenia Sharp Lynx v Čechách

Autor: MO SR - Jozef Žiak , Foto: autor - Dátum: 29.09.2014
Čítanosť: 9032
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share