Preskocit navigáciu

Som schopný (seba)obrany?


Som schopný (seba)obrany?

V dňoch 7. – 11. decembra 2015 v priestoroch Odboru výcviku a kynológie Vlkanová- Hronsek sa organizovala príprava príslušníkov vojenskej polície v oblasti sebaobrany. Zúčastnili sa jej príslušníci OPV Bratislava a OPV Prešov Vojenskej polície MO SR.


Posledné udalosti, ktoré sa udiali v Európskej únii, poukázali na fakt, že časový priestor nasadenia ozbrojených silových zložiek pri vzniku mimoriadnej situácie nie je postačujúci na prvotnú ochranu obyvateľov. Preto je vhodné, aby už jednotlivci boli schopní čeliť možným hrozbám jednotlivcov a čiastočne tak prispieť k zníženiu rizika, alebo eliminácií strát na životoch alebo majetku spoločnosti.


Cieľom nového odborného kurz „Sebaobrana“ bolo naučiť vojenských policajtov aktívne sa brániť a chrániť voči ozbrojenému útočníkovi. Nový odborný kurz nie je vyučovaný všeobecne, ale je presne špecifikovaný na jednotlivé oblasti výkonu vojenských policajtov. Vojenskí policajti v odbornom kurze Sebaobrana – špecializácia „Policajt vo výkone“ zvládli základnú úroveň obrany voči nožu, palici a vyhrážaniu krátkou strelnou zbraňou.

Hlavným prvkom prípravy v odbornom kurze bola psychologická príprava, ktorej cieľom bolo tzv. „odbúranie prvotného stresu“ voči útoku prípadného agresora. Pri všetkých incidentoch boli účastníci kurzu zároveň konfrontovaní so zdravotnou prípravou a poskytnutím prvej pomoci pri zraneniach, ktoré môžu vzniknúť pri týchto incidentoch.


Som schopný (seba)obrany? Som schopný (seba)obrany?

Autor: VP - Dátum: 15.12.2015
Čítanosť: 7100
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share