Preskocit navigáciu

Záverečný report Ochranca 2016


Záverečný report Ochranca 2016

Vojenskí policajti si dnes spolu s českými kolegami a Úradom na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií Minsterstva vnútra SR precvičili spoločný postup pri ochrane VIP osôb v rámci cvičenia „Ochranca“. Skúsenosti z neho využijú počas nadchádzajúceho predsedníctva Rady Európskej únie, ale aj v rámci medzinárodného krízového manažmentu, kde býva jednou z úloh Vojenskej polície aj ochrana VIP osôb.

„Práca našej Vojenskej polície je vysoko cenená nielen doma, ale aj v zahraničí. Teší ma, že počas tohto cvičenia môžeme využiť aj skúsenosti úradu na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, spolu zoceliť postupy a dať ich na jednotnú úroveň, aby sme mohli predsedníctvo, ktoré nás čaká, zvládnuť na vysokej úrovni,“ povedal štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marián Saloň.

Ako doplnil riaditeľ Vojenskej polície plukovník Milan Hamar, počas cvičenia si jednotlivé zložky zladili spoločné operačné postupy. „Vývoj aktuálnej bezpečnostnej situácie v okolitých krajinách a v Európe celkovo nasvedčuje tomu, že tieto spoločné operačné postupy je potrebné precvičovať a venovať im pozornosť,“ zdôraznil. Zároveň pripomenul, že Vojenská polícia bola predovšetkým za posledný rok vybavená novými zbraňami a technikou. „Historicky prvýkrát máme v zostave napríklad motocykle, ktoré sú určené takisto pre zabezpečenie ochrany osôb. Pomerne v krátkom čase teraz musíme zabezpečiť výcvik ich vodičov, pričom v záverečnej fáze absolvujú aj školu šmyku. Dôležité je tiež ešte aj dobudovanie komunikačných a informačných systémov, aby sme boli plne kompatibilní s našimi zahraničnými partnermi,“ vysvetlil. Zároveň ocenil, že aj nové vedenie podporuje dobudovanie Vojenskej polície.

Vojenská polícia spolupracuje v oblasti policajného zabezpečenia protokolárnych akcií a ochrany VIP osôb s Úradom na ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií MV SR dlhodobo. Spolupráca vo veľkom rozsahu ich čaká aj počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Výbornú spoluprácu počas cvičenia ochranca dnes ocenili aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Milan Maxim a viceprezident Policajného zboru gen. Ľubomír Ábel. „Je veľmi dobré, že naša Vojenská polícia necvičí iba samostatne, ale aj s inými ozbrojenými zložkami. Je veľmi dobre pripravená a nemáme sa za čo hanbiť,“ zhodnotil generál Maxim. „Takéto cvičenia môžeme iba uvítať,“ doplnil generál Ábel, pričom ocenil a ďalšie spoločné cvičenia policajtov a vojakov.
Zdroj:

http://www.mosr.sk/36785-sk/vojenska-policia-sa-pripravovala-na-zabezpecenie-uloh-v-suvislosti-so-slovenskym-predsednictvom-v-rade-europskej-unie/

Napísali o nás:

http://www.hlavnespravy.sk/vojenska-policia-cvici-na-lesti-aj-ochranu-osob-pocas-predsednictva-v-rade-eu/765013

http://domov.sme.sk/c/20133365/ozbrojene-zlozky-cvicia-v-lesti-kvoli-predsednictvu-eu.html#storm_gallery_42702

http://www.info.sk/sprava/91835/vojenska-policia-cvici-na-lesti-aj-ochranu-osob-pocas-predsednictva/

http://www.aktuality.sk/clanok/328090/foto-vojenski-policajti-cvicili-ako-ochranovat-vip-osoby/

 


Ochranca 2016Ochranca 2016Ochranca 2016Ochranca 2016Ochranca 2016Ochranca 2016Ochranca 2016Ochranca 2016Ochranca 2016Ochranca 2016Ochranca 2016Ochranca 2016Ochranca 2016Ochranca 2016Ochranca 2016Ochranca 2016

Autor: VP , Foto: MO SR - Michal Psota - Dátum: 07.04.2016
Čítanosť: 7653
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share