Preskocit navigáciu

Náčelník generálneho štábu na 181. zasadaní Vojenského výboru NATO v Bruseli


Náčelník generálneho štábu na 181. zasadaní Vojenského výboru NATO v Bruseli

Generálporučík Daniel Zmeko sa dňa 22. mája 2019 zúčastnil v Bruseli druhého tohoročného zasadania Vojenského výboru NATO na úrovni náčelníkov generálnych štábov (GŠ) členských krajín NATO (VV NATO).
Hlavnými témami rokovania VV NATO boli Vojenská stratégia NATO, problematika Aliančného odstrašenia a obrany, ako aj komplexné zabezpečenie priestoru zodpovednosti SACEUR-a. V ďalšom VV NATO rokoval s generálom Muzhenkom, náčelníkom GŠ Ukrajiny, o aktuálnej bezpečnostnej situácii na Ukrajine. V závere zasadania sa uskutočnila diskusia s partnermi z iniciatívy Stredomorský dialóg o možných aktivitách ďalšej spolupráce pre zabezpečenie stability v oblasti Blízkeho východu a Severnej Afriky.
Náčelník GŠ OS SR generálporučík Daniel Zmeko vo svojej reakcii na aktuálne bezpečnostné prostredie uviedol, že prebiehajúce zvyšovanie operačnej pripravenosti OS SR je odpoveďou na aktuálne bezpečnostné výzvy. Vo svojom vystúpení ďalej zdôraznil, že OS SR budú v rámci svojich kompetencií a možností naďalej podporovať úsilie OS Ukrajiny pri realizácii transformačného procesu.
Vojenský výbor NATO je najvyššou vojenskou autoritou NATO, ktorého úlohou je poskytovať spoločné strategické vojenské odporúčania pre Severoatlantickú radu.
Závery a odporúčania náčelníkov GŠ členských krajín NATO významne ovplyvnia ďalší vývoj vo vojenskej doméne a budú predmetom nadchádzajúceho rokovania ministrov obrany ČK NATO, ktoré sa uskutoční v júni 2019.


Náčelník generálneho štábu na 181. zasadaní Vojenského výboru NATO v BruseliNáčelník generálneho štábu na 181. zasadaní Vojenského výboru NATO v Bruseli

Autor: ÚVP NATO , Foto: NATO - Dátum: 22.05.2019
Čítanosť: 7707
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share