ROCK pre Prešovčanov


ROCK pre Prešovčanov

V priestoroch Centra výcviku Lešť počas dvoch májových týždňov prebiehal základný výcvik vojensko – praktického lezenia ROCK. Vedúci oddelenia Odboru špeciálneho výcviku major Igor Lišaník, ktorý kurz viedol približuje, že cieľom je naučiť profesionálneho vojaka bezpečnému pohybu pri prekonávaní prírodných prekážok pomocou horolezeckej techniky. Prekonávaniu formou isteného pohybu cez prírodnú prekážku alebo prekonávaniu prírodnej prekážky po lane. Základný výcvik vojensko- praktického lezenia by mal podľa neho absolvovať každý profesionálny vojak počas svojej kariéry.

Májový kurz bol určený pre príslušníkov 65. prieskumného práporu Prešov. Okrem iného predstavoval 54 výcvikových hodín. Z toho 16 hodín teórie a 38 hodín praxe. Teóriu prešovskí prieskumníci absolvovali v učebni a prax v exteriéri. „Vzhľadom na premenlivé a poriadne daždivé májové počasie bol každý výcvik jedinečný. Pri riziku zrážok som výcvik organizoval na trenažéri Jakub Climbing. Ale prevažne som ho smeroval na lezecký trenažér Bralce – Via Ferrata, kde sú najvhodnejšie podmienky“ hovorí major Lišaník. Telocvičňu plánoval len vo výnimočných prípadoch. Keď boli nepriaznivé poveternostné podmienky preberal s účastníkmi kurzu viac teórie, precvičoval zručnosti uzlovania alebo kladkostrojov. Hlavným cieľom výcviku je aby vojak po jeho ukončení ovládal samostatne a bezpečný pohyb vo výške, mal dôveru v horolezecký materiál a istotu pri viazaní uzlov aj pod psychickom alebo časovým stresom. S prístupom prešovských prieskumníkov ku kurzu bol napriek nepriaznivému počasiu veľmi spokojný.

Vedúci prešovských vojakov poručík M.V. priznal, že pre väčšinu z nich bol kurz prvým reálnym zoznámením s problematikou prekonávania prírodných prekážok pomocou lanovej techniky a veľmi im pomôže v ich ďalšej činnosti. Navyše jeden z nich už absolvoval na jar základný inštruktorský kurz, zameraný na danú problematiku. Preto bude pre nich ľahšie aj v podmienkach útvaru pokračovať v udržiavaní a rozvíjaní praktických znalostí.


ROCK pre PrešovčanovROCK pre PrešovčanovROCK pre PrešovčanovROCK pre PrešovčanovROCK pre Prešovčanov 2ROCK pre Prešovčanov 2ROCK pre Prešovčanov 2ROCK pre Prešovčanov 2

Autor: MO SR Jozef ŽIAK , Foto: MO SR Jozef ŽIAK - Dátum: 22.05.2023
Čítanosť: 1556
Verzia pre tlač

Skočiť na menu