Preskocit navigáciu

Minister Gajdoš ocenil občanov, ktorí pomohli pilotovi havarovaného stíhacieho lietadla MiG-29


Minister Gajdoš ocenil občanov, ktorí pomohli pilotovi havarovaného stíhacieho lietadla MiG-29

Minister obrany SR Peter Gajdoš dnes na pôde rezortu obrany ocenil Ľuboša Hana a Lukáša Lendela, ktorí v sobotu 28. septembra 2019 poskytli pomoc pilotovi havarovaného stíhacieho lietadla MiG-29. Pri tejto príležitosti im poďakoval za to, že zachovali rozvahu, no predovšetkým sa zachovali ľudsky, pretože nikto iný z okoloidúcich vodičov pilotovi nezastavil a nepomohol. Ich čin ocenil aj medailou ministra obrany 3. stupňa.   

„Aj vďaka ich reakcii a pomoci je náš pilot v poriadku, aktuálne už v domácom liečení - v kruhu svojich najbližších. Jeho život a zdravie sú pre mňa naozaj to najdôležitejšie a preto som mal potrebu osobne im poďakovať za to, že mu pomohli. Ešte raz úprimná a srdečná vďaka,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. Pri tejto príležitosti ich skutok ocenil a mladým mužom poďakoval v mene rezortu aj generálny tajomník Služobného úradu Ministerstva obrany SR Ján Hoľko. 

 

Ľubošovi Hanovi a Lukášovi Lendelovi dnes osobne poďakovali aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR gen. Daniel Zmeko a veliteľ Vzdušných síl OS SR genmjr. Ľubomír Svoboda. Generál Zmeko pri tejto príležitosti vyzdvihol konanie oboch ocenených ako príklad dobrého vzťahu medzi ozbrojenými silami a občianskou verejnosťou. „Ozbrojené sily SR sú tu pre občanov a verím, že to platí aj naopak. Títo mladí muži sa zachovali ľudsky k nášmu vojakovi, čo je pre mňa úžasný príklad toho, ako máme vzájomne spolupracovať,“ povedal.

 

„Boli sme s kamarátom na ceste z Nitry do Topoľčian a cestou sme videli človeka, ktorý stopoval - držal prilbu a mal uniformu. Zastavili sme a keď nám povedal, že je pilot bojového stíhacieho lietadla MiG-29, ktorý sa katapultoval, boli sme v šoku. Snažili sme sa mu pomôcť, komunikovali sme s dispečingom 112 a čakali sme do príchodu záchranných zložiek. Je to niečo, čo by mal v danej situácii urobiť každý – pomôcť človeku,“ opísal situáciu Lukáš Lendel, pričom zároveň poďakoval ministrovi obrany v mene oboch za ocenenie. 

 

K nehode došlo v sobotu 28. septembra 2019 cca o 21.30 h. Pilot, ktorý sa katapultoval zo stíhacieho lietadla MiG-29, dopadol v priestore obce Podhorany, pričom ešte predtým nasmeroval stíhacie lietadlo do neobývanej oblasti. To sa zrútilo približne 5 km od miesta dopadu pilota, do priestoru pri obci Nove Sady – časť Ceroviny pri Nitre.  Príčina nehody je predmetom vyšetrovania.

Minister Gajdoš ocenil občanov, ktorí pomohli pilotovi havarovaného stíhacieho lietadla MiG-29Minister Gajdoš ocenil občanov, ktorí pomohli pilotovi havarovaného stíhacieho lietadla MiG-29Minister Gajdoš ocenil občanov, ktorí pomohli pilotovi havarovaného stíhacieho lietadla MiG-29Minister Gajdoš ocenil občanov, ktorí pomohli pilotovi havarovaného stíhacieho lietadla MiG-29Minister Gajdoš ocenil občanov, ktorí pomohli pilotovi havarovaného stíhacieho lietadla MiG-29Minister Gajdoš ocenil občanov, ktorí pomohli pilotovi havarovaného stíhacieho lietadla MiG-29Minister Gajdoš ocenil občanov, ktorí pomohli pilotovi havarovaného stíhacieho lietadla MiG-29Minister Gajdoš ocenil občanov, ktorí pomohli pilotovi havarovaného stíhacieho lietadla MiG-29

Autor: MO SR - KOd , Foto: MO SR - Ivan Kelement - Dátum: 03.10.2019
Čítanosť: 6702
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share