Ďalšia z radu aktivít projektu ozbrojených síl „Nájdi si svoj domov“ zaujala nie len klientov centier pre deti a rodiny


Ďalšia z radu aktivít projektu ozbrojených síl „Nájdi si svoj domov“ zaujala nie len klientov centier pre deti a rodiny

Skorým štvrtkovým ránom na chate Havranovo (okres Martin) sa niesol signál „Budíček!“ pre účastníkov Vojenského kresťanského tábora 2020 organizovaného Ústredím ekumenickej a pastoračnej služby OS a OZ SR. Tento signál zároveň odštartoval vojenský deň, počas ktorého sa deti detských domovov Necpaly a Martin bližšie zoznámili so svoji vojenskými patrónmi a ich denným životom. Práve program vojenského dňa využil aj minister obrany Jaroslav Naď v sprievode zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS SR – náčelníka štábu generálmajora Miroslava Lorinca, na návštevu jednej z aktivít stále sa rozširujúceho projektu „Nájdi si svoj domov“. Ukážky zbraní a techniky, airsoft či maskovanie tváre farbami boli vítaným spestrením pre malých účastníkov tábora.

Od začiatku prázdnin sa už jedná o deviatu aktivitu pre malých klientov z rôznych centier počnúc Levicami, cez Ružomberok až po Trebišov, Prešov a Svidník. „Výchova k dobrovoľníctvu, humanizácia nášho povolania a trochu aj priblíženie toho čo robíme verejnosti je jedným z motívov programu Nájdi si svoj domov. Našim cieľom je podať pomocnú ruku tam kde treba. V mnohých prípadoch nie je potrebné poskytnúť priamu materiálnu pomoc, skôr detským klientom centier poskytnúť vzor a možno chýbajúci ľudský kontakt. V mnohých prípadoch sú to vojaci, ktorí prezentujú svoju službu ako poslanie, dokážu ukázať dorastajúcim detským klientom životnú cestu,“ uviedol pri vzniku programu náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko.

Projekt „Nájdi si svoj domov“, ktorý je zastrešený medzirezortnou zmluvou rezortov obrany a práce sociálnych vecí a rodiny vytvára partnerstvá medzi vojenskými útvarmi a Centrami pre deti a rodiny. Po pilotnom roku 2019, kde sa do projektu zapojilo deväť centier je v tomto roku prepojených 16 centier s vojenskými útvarmi vo svojom okolí. Ich vzájomné partnerstvo nie je postavené len na prezentácii vojakov v centrách, ale aj poskytnutím pomoci keď napríklad počas pandémie ochorenia COVID-19 vojaci v rámci pomoci centrám a detským domovom distribuovali dezinfekčné prostriedky na ruky a interiéry, aby pomohli proti šíreniu ochorenia, kde práve centrá s veľkou koncentráciou ľudí boli mimoriadne zraniteľné.


Ďalšia z radu aktivít projektu ozbrojených síl „Nájdi si svoj domov“ zaujala nie len klientov centier pre deti a rodinyĎalšia z radu aktivít projektu ozbrojených síl „Nájdi si svoj domov“ zaujala nie len klientov centier pre deti a rodinyĎalšia z radu aktivít projektu ozbrojených síl „Nájdi si svoj domov“ zaujala nie len klientov centier pre deti a rodinyĎalšia z radu aktivít projektu ozbrojených síl „Nájdi si svoj domov“ zaujala nie len klientov centier pre deti a rodinyĎalšia z radu aktivít projektu ozbrojených síl „Nájdi si svoj domov“ zaujala nie len klientov centier pre deti a rodiny 2Ďalšia z radu aktivít projektu ozbrojených síl „Nájdi si svoj domov“ zaujala nie len klientov centier pre deti a rodiny 2Ďalšia z radu aktivít projektu ozbrojených síl „Nájdi si svoj domov“ zaujala nie len klientov centier pre deti a rodiny 2Ďalšia z radu aktivít projektu ozbrojených síl „Nájdi si svoj domov“ zaujala nie len klientov centier pre deti a rodiny 2

Autor: OOd NGŠ , Foto: TAT StrCaP - T. Iljev - Dátum: 16.07.2020
Čítanosť: 9396
Verzia pre tlač

Skočiť na menu