Preskocit navigáciu




VYHLADÁVANIE

Kalendár udalostí

Predchádzajúci mesiac Nasledujúci mesiac
Marec 2024
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031


Vyhlásenie o prístupnosti

Kombinovaná preprava munície a materiálu z operácie RS Afganistan


Kombinovaná preprava munície a materiálu z operácie RS Afganistan           Dňa 10.4.2021 bola vykonaná kombinovaná (letecká a cestná) preprava munície a materiálu z operácie Resolute Support Afganistan (RS Afganistan). Letecká preprava na trase Kábul - vojenské letisko Pardubice bola vykonaná v termíne 8.-10.4.2021, v súčinnosti s členskými krajinami projektu Movement Coordination Centre Europe (MCCE) – Belgickom a Českou republikou, prostredníctvom leteckého prostriedku AN-124 projektu Strategic Airlift International Solution (SALIS), ktorého členom je rovnako aj Slovenská republika.

Po pristáti leteckého prostriedku na vojenskom letisku v Pardubiciach, bol materiál skontrolovaný a preclený prostredníctvom príslušníkov Celní správy ČR, za prítomnosti príslušníkov Národného centra vojenskej dopravy OS SR (NCVD OS SR), ktorí sú zároveň colnými deklarantami MO SR.

Následne bol materiál naložený na dve pristavené nákladné vozidlá OS SR - MAN 8x8 (nosič kontajnerov), ktoré boli vyčlenené z VÚ 9994 Nemšová a odvezený za sprievodu príslušníkov NCVD OS SR a Vojenskej polície AČR späť na územie Slovenskej republiky. Na hraničnom priechode Starý Hrozenkov – Drietoma si záštitu nad sprevádzaním vozidiel s muníciou a materiálom prevzala Vojenská polícia MO SR. Následne bol materiál dopravený na VÚ 9994 Nemšová, kde bude rozčlenený na ďalšiu distribúciu vojenským útvarom a munícia prevezená do muničného skladu.

          Napriek vzniknutým technickým problémom na jednom z pôvodne troch vyčlenených nákladných vozidiel určených na prepravu prilietajúceho materiálu z operácie RS Afganistan, bola v konečnom dôsledku vďaka aktívnej spolupráci a koordinácií medzi príslušníkmi NCVD, VÚ 9994 Nemšová, Opravárenského práporu Martin, Vojenskej polície AČR, a Vojenskej polície MO SR úspešne zabezpečená preprava materiálu, ktorá zároveň neplánovane preverila aj schopnosti jednotlivých zložiek, v súvislosti so zabezpečením odsunu poškodeného vozidla späť na územie Slovesnej republiky.

Kombinovaná preprava munície a materiálu z operácie RS AfganistanKombinovaná preprava munície a materiálu z operácie RS AfganistanKombinovaná preprava munície a materiálu z operácie RS AfganistanKombinovaná preprava munície a materiálu z operácie RS AfganistanKombinovaná preprava munície a materiálu z operácie RS AfganistanKombinovaná preprava munície a materiálu z operácie RS AfganistanKombinovaná preprava munície a materiálu z operácie RS AfganistanKombinovaná preprava munície a materiálu z operácie RS AfganistanKombinovaná preprava munície a materiálu z operácie RS Afganistan

Autor: npor. Ing. Martin OBUCH , Foto: npor. Ing. Martin OBUCH, nrtm. Viliam UHRÍNEK - Dátum: 14.04.2021
Čítanosť: 1911
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share