Preskocit navigáciu

Predstavitelia Generálneho štábu OS SR si uctili pamiatku padlých kolegov


Predstavitelia Generálneho štábu OS SR si uctili pamiatku padlých kolegov

Pri príležitosti pamiatky na profesionálne vojačky a profesionálnych vojakov, ktorí zahynuli pri plnení služobných povinností sa náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko  v piatok 19. januára zúčastnil na spomienkovej slávnosti, ktorá sa konala pri Pomníku príslušníkom OS SR na vrchu Háj-Nicovô v Liptovskom Mikuláši.

Pamiatku tragicky zosnulých príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky a rezortu obrany si prišli uctiť podpredseda vlády a minister obrany SR Róbert Kaliňák s delegáciou rezortu obrany SR, náčelník Generálneho štábu OS SR generál Daniel Zmeko s velením OS SR, zástupcovia vojenského diplomatického zboru akreditovaní na Slovensku, nechýbali ani rodiny pozostalých a ďalší početní hostia.

V slávnostnom príhovore náčelník GŠ OS SR pripomenul význam slovenských ozbrojených síl, ich dôležitosť v rámci plnenia záväzkov Slovenskej republiky v náročných zahraničných vojenských misiách a operáciách. Generál Zmeko taktiež zdôraznil náročnosť povolania profesionálneho vojaka, ktoré so sebou častokrát prináša aj straty na ľudských životoch. Večnosť života si prítomní symbolicky priblížili v duchovnom slove a v modlitbe spolu s duchovnými predstaviteľmi cirkví.

Delegácia náčelníka Generálneho štábu OS SR sa následne presunula do maďarskej obce Hejce, kde si položením venca a spomienkovým pochodom na vrch Borsó uctila pamiatku na obete leteckej havárie špeciálu AN-24.

Letecké nešťastie sa odohralo 19. januára 2006, kedy sa vojenský špeciál Antonov AN-24 transportujúci slovenských vojakov z operácie v Kosove zrútil na vrchu Borsó pri maďarskej obci Hejce. Mená 42 obetí sú vyryté na pamätníku, kde sa konala pietna spomienka, spolu s menami ostatných príslušníkov Ozbrojených síl SR, ktorí zahynuli pri vykonávaní služobnej činnosti v zahraničných vojenských operáciách a mierových pozorovateľských misiách.

Česť Vašej pamiatke!


Predstavitelia Generálneho štábu OS SR si uctili pamiatku padlých kolegovPredstavitelia Generálneho štábu OS SR si uctili pamiatku padlých kolegovPredstavitelia Generálneho štábu OS SR si uctili pamiatku padlých kolegovPredstavitelia Generálneho štábu OS SR si uctili pamiatku padlých kolegovPredstavitelia Generálneho štábu OS SR si uctili pamiatku padlých kolegovPredstavitelia Generálneho štábu OS SR si uctili pamiatku padlých kolegovPredstavitelia Generálneho štábu OS SR si uctili pamiatku padlých kolegovPredstavitelia Generálneho štábu OS SR si uctili pamiatku padlých kolegov

Autor: OS SR , Foto: OS SR - Dátum: 22.01.2024
Čítanosť: 1544
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share