Preskocit navigáciu

Spoločná príprava na Afganistan


Spoločná príprava na Afganistan

Skupina slovenských vojenských policajtov, príslušníkov prešovského útvaru pod vedením náčelníka skupiny pre riešenie krízových situácií kapitána Martina Marka, sa v uplynulých dňoch zúčastnila trojtýždňového spoločného výcviku so svojimi českými kolegami v priestoroch Odbornej školy vojenskej polície vo Vyškove.

Českí kolegovia momentálne už druhú rotáciu pôsobia v rámci OML tímu v provincii Wardak, kde pomáhajú pripravovať nových príslušníkov afganskej polície v rámci Národného výcvikového centra Afganskej polície.

„Už sa tešíme na spoluprácu,“ hovorí náčelník oddelenia prípravy Odbornej školy vojenskej polície vo Vyškove podplukovník Lubomír Wenzl. „Policajti oboch našich armád majú za sebou veľmi dobrú spoluprácu v operácii KFOR v Kosove, aj v rámci cvičení a odbornej prípravy v mnohonárodnom prápore vojenskej polície NATO. Naposledy dokázali vysokú efektivitu spolupráce na cvičení tohto práporu Black Bear 2011 na Lešti,“ tvrdí Wenzl.

Vo Wardaku českí vojenskí policajti pôsobia po boku francúzskych, portugalských, rumunských a amerických kolegov. „Celá naša príprava a to rovnako teoretická, ako aj praktická, bola zameraná na špecifiká pôsobenia v Afganistane. Skúsenosti nám odovzdávali mnohí špecialisti, vrátane prvého veliteľa českého kontingentu kapitána Čajana. Oboznámil nás nielen s tým, čo sa mu pri mentorovaní výcviku afganských policajtov podarilo, ale aj s problémami. Aby sme neopakovali rovnaké chyby. Spoločný výcvik nám veľmi pomohol nielen v oboznámení sa s úlohami a špecifikami práce vo Wardaku, ale aj s našimi budúcimi kolegami, českými vojenskými policajtmi,“ so spokojnosťou v hlase konštatuje kapitán Marko, ktorý má skúsenosti nielen z pôsobenia v KFOR v Kosove, ale z operácie ISAF. Pred necelými dvoma rokmi ukončil svojej pôsobenie v Kandaháre. Spoluprácu so slovenskými vojenskými policajtmi pri výcviku si pochvaľoval aj budúci veliteľ ďalšieho českého kontingentu vo Wardaku major Libor Ocelka.

Veľmi dobrú spoluprácu oboch vojenských polícií dokumentovalo aj Čestné uznanie riaditeľa slovenskej Vojenskej polície plukovníka Jaroslava Hamára, ktoré v jeho mene odovzdal podplukovníkovi Wenzlovi a jeho zástupcovi majorovi Liborovi Daněkovi kapitán Viktor Belko z trenčianskeho riaditeľstva VP.


Spoločná príprava na AfganistanSpoločná príprava na AfganistanSpoločná príprava na AfganistanSpoločná príprava na AfganistanSpoločná príprava na AfganistanSpoločná príprava na AfganistanSpoločná príprava na Afganistan

Autor: MO SR - Jozef ŽIAK , Foto: MO SR - Jozef ŽIAK, archív VP AČR - Dátum: 21.02.2012
Čítanosť: 14763
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share