Preskocit navigáciu

Na Slovensku prebieha spoločné cvičenie vzdušných síl USA a SR “KUCHNYA THUNDER 2015”


Na Slovensku prebieha spoločné cvičenie vzdušných síl USA a SR “KUCHNYA THUNDER 2015” Príletom 354. expedičnej bojovej letky vzdušných síl USA s lietadlami A-10C Thunderbolt na leteckú základňu Sliač dňa 18. mája v dopoludňajších hodinách sa začalo spoločné cvičenie ozbrojených síl USA a Slovenska. Za Vzdušné sily OS SR sa na cvičení zúčastňujú príslušníci a bojová technika zmiešaného krídla Sliač, brigády velenia, riadenia a prieskumu Zvolen a protilietadlovej raketovej brigády Nitra. Na cvičení participuje aj
5. pluk špeciálneho určenia zo Žiliny.
Zahraničných účastníkov cvičenia po pristátí na letisku Sliač privítal Veliteľ vzdušných síl OS SR brigádny generál Miroslav Korba v sprievode veliteľa zmiešaného krídla plukovníka Vladimíra Lisého. Prílet príslušníkov a lietadiel vzdušných síl USA si nenechal ujsť ani veľvyslanec USA v SR Theodore Sedgwick s pridelencom obrany USA Matthewom Atkinsom a leteckým pridelencom Andrewom Taylorom.
Cieľom tohto cvičenia je zdokonalenie zúčastnených jednotiek v oblastiach riadenia letovej prevádzky, činnosti systémov PVO, prijatia a logistickej podpory lietadiel, doplňovania paliva za letu, prepadov a vzdušných bojov a taktiež plnenie úloh spojených s leteckou podporou pozemných vojsk v medzinárodnom prostredí.
Podľa veliteľa vzdušných síl brigádneho generála Miroslava Korbu je takéto cvičenie jednoznačným prínosom pre jednotky slovenských vzdušných síl. „Za veľmi dôležité považujem, že naši piloti, letovodi, riadiaci letovej prevádzky, ale aj technici spoločne s našimi kolegami z aliancie počas tohto cvičenia si precvičia plánovacie procesy a procedúry v rámci štandardov NATO, zároveň preveríme aj pripravenosť našej PVO“, povedal brigádny generál Korba. „Slovenská armáda je súčasťou NATO a chce, aby jej vojaci dokázali bojovať po boku ostatných členských krajín. Práve preto sem prileteli lietadlá typu A-10 C“, dodal veľvyslanec USA.
Cvičenie na území SR potrvá do 22. mája 2015.

Vzdušné sily USA cvičia na SlovenskuVzdušné sily USA cvičia na SlovenskuVzdušné sily USA cvičia na SlovenskuVzdušné sily USA cvičia na SlovenskuVzdušné sily USA cvičia na SlovenskuVzdušné sily USA cvičia na SlovenskuVzdušné sily USA cvičia na SlovenskuVzdušné sily USA cvičia na SlovenskuNa Slovensku prebieha spoločné cvičenie vzdušných síl USA a SR “KUCHYNA THUNDER 2015”Na Slovensku prebieha spoločné cvičenie vzdušných síl USA a SR “KUCHYNA THUNDER 2015”

Autor: VVzS , Foto: VVzS - Dátum: 21.05.2015
Čítanosť: 5502
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share