Preskocit navigáciu

Jadro TG Štefánik na návšteve SVK NFIU


Jadro TG Štefánik na návšteve SVK NFIU

Na summite NATO vo Varšave v júli 2016 spojenci prijali balík opatrení na posilnenie kolektívnej obrany, predovšetkým na vonkajšej hranici NATO, obzvlášť na jej východnom krídle. Najzásadnejším rozhodnutím v oblasti posilnenia kolektívnej obrany bolo schválenie posilnenej predsunutej prítomnosti NATO v Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku rozmiestnením jednej mnohonárodnej práporovej skupiny v každom z uvedených členských štátov. Každú z týchto práporových skupín vedie jedna tzv. rámcová krajina.
V súčasnosti v Lotyšsku už pôsobia dvaja styčný dôstojníci OS SR ktorí pripravujú nasadenie príspevku OS SR v rámci tzv. assurance measures, teda aktivity na ubezpečenie spojencov. Plnením tohto záväzku OS SR deklaruje že sme plnohodnotný a seriózny člen Aliancie a plníme svoje záväzky zodpovedne.
OS SR pripravujú vyslanie príspevku do eFP. Slovenskí príslušníci budú pôsobiť pod kanadským velením v eFP „Battle group“ v Lotyšsku. Celkovo bude do tejto pobaltskej krajiny vyslaných do 152 vojakov v dvoch 6 mesačných rotáciách.
Kľúčový personál jednotky Task Group Štefánik (TG Štefánik II) pripravovanej na nasadenie dnes zavítal do priestorov NATO FORCE INTEGRATION UNIT (NFIU SVK). Príslušníci NFIU SVK počas brífingov predstavili zástupcom TG históriu a doterajšiu činnosť NATO eFP BG v Pobaltí s konkrétnym zameraním sa na Kanadskú BG v Lotyšsku ako miesta kde budú príslušníci OS SR pôsobiť.
Počas stretnutia zorganizovalo NFIU SVK aj videokonferenciu s príslušníkmi kanadskej BG v Lotyšsku počas ktorej si mohli príslušníci TG Štefánik II zlepšiť svoje znalosti o mieste ich budúceho pôsobenia a prediskutovať so svojimi budúcimi kolegami detailné aspekty ich nasadenia od presunov, možnosťami ubytovania a stravovania, výcviku až po samotné činnosti ktoré budú od nich vyžadované.
Slovami budúceho veliteľa TG Štefánik II: „Ako príslušníci OS SR spravíme všetko preto, aby sme si so cťou splnili úlohy ako správny aliančný partner“


Jadro TG Štefánik na návšteve SVK NFIUJadro TG Štefánik na návšteve SVK NFIUJadro TG Štefánik na návšteve SVK NFIU

Autor: NFIU SVK , Foto: autor - Dátum: 06.02.2018
Čítanosť: 7097
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share