Preskocit navigáciu

VIGOROUS WARRIOR 2019


VIGOROUS WARRIOR 2019

Od 1. do 12. apríla sa v Rumunsku uskutočnilo NATO Joint Multi Level medzinárodné cvičenie zdravotníckych jednotiek a spôsobilostí s názvom Vigorous Warrior ‘19, ktoré je uvedené v NATO Training and Exercise Program na rok 2019. Zúčastnili sa ho pozemné jednotky, vzdušné sily a námorníctvo z 39 krajín NATO a partnerov. Hlavným miestom cvičenia bol Vojenský výcvikový priestor Cincu, ale výcvik prebiehal aj na leteckej základni Campia Turzi, v prístave Constanza a v Bukurešti.

VW’19 bolo spoločne organizované Riaditeľstvom voj. zdravotníctva Rumunských ozbrojených síl a Centrom výnimočnosti vojenského zdravotníctva v Budapešti.

Hlavným cieľom bolo precvičiť a evaluovať interoperabilitu NATO and partnerov v oblasti zdravotníctva podľa článku III/V v spoločnom civilno – vojenskom kontexte. Spoločne približne 2,500 osôb plnilo ďalšie čiastočné ciele v oblasti dynamickej manévrovateľnosti zdravotníckej podpory, STRATEVAC-u, spolupráce v oblasti civilno vojenskej spolupráce a interakcií s nevládnymi organizáciami, CBRN incidentov, experimentovania, C4I, evaluácie a mnohých ďalších. Do cvičenia bolo zapojených 9 poľných mobilných zdavotníckych jednotiek Role 2B, jedna Role 3, deväť Role 1, pozemné a letecké evakuačné prstriedky, poľné prostriedky v oblasti preventívnej medicíny, atď. Spolu sa cvičenia zúčastnilo 54 rôznych jednotiek.

Úrad hlavného lekára na cvičení participoval 4 príslušníkmi, ktorí pracovali v štruktúrach CD&E, zdravotníckej evaluácie a EXEVAL-u. 


VIGOROUS WARRIOR 2019VIGOROUS WARRIOR 2019VIGOROUS WARRIOR 2019VIGOROUS WARRIOR 2019VIGOROUS WARRIOR 2019VIGOROUS WARRIOR 2019

Autor: plk. MVDr. Jozef Németh - Dátum: 18.04.2019
Čítanosť: 3570
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share