Preskocit navigáciu

Medzinárodné cvičenie Slovenský štít je presunuté


Medzinárodné cvičenie Slovenský štít je presunuté

Každoročné medzinárodné vojenské cvičenie Slovenský štít v Centre výcviku Lešť sa v roku 2020 konať nebude, vojaci budú nasadení na pomoc obyvateľstvu v boji s pandémiou.

Zhoršujúca sa epidemiologická situácia a nárast požiadaviek na nasadenie vojačiek a vojakov primäla náčelníka Generálneho štábu OS SR generála Daniela Zmeka, po porade s velením ozbrojených síl, prehodnotiť vykonanie poľnej časti medzinárodného vojenského cvičenia Slovenský štít 2020. Cvičenie malo, za účasti partnerov z USA, Českej republiky, Poľska a Maďarska v Centre výcviku Lešť a ďalších výcvikových priestoroch, preveriť našu pripravenosť brániť územnú celistvosť Slovenskej republiky. „Pripravenosť pomôcť obyvateľstvu je momentálne na prvom mieste,“ uviedol vo svojom stanovisku generál Zmeko, zároveň dodal: „Týmto rozhodnutím šetríme nemalé personálne a materiálne zdroje, ktoré môžu ozbrojené sily okamžite využiť na nasadenie vojačiek a vojakov na boj s ochorením COVID-19“.

Jednou z najvyšších priorít Ozbrojených síl Slovenskej republiky je chrániť záujmy Slovenskej republiky. Momentálne je touto prioritou ochrana zdravia občanov pred nebezpečným vírusom. Presun epidemiologicky najrizikovejšej fázy cvičenia umožní ozbrojeným silám naďalej udržať kapacity na plnenie svojej hlavnej úlohy, ktorou je obrana našej vlasti. Aj preto bude cvičenie Slovenský štít, v oblasti výcviku veliteľov a štábov naďalej prebiehať formou štábnych nácvikov a previerok pohotovosti a bojovej pohotovosti za dodržania hygienicko-epidemiologických opatrení. Precvičením veliteľských štruktúr splníme podstatnú časť cieľov výcviku v roku 2020, ktorý bol v značnej miere obmedzený plnenými mimoriadnymi úlohami, ako aj opatreniami na ochranu síl pred vírusom.



Autor: OOd NGŠ , Foto: archív - Dátum: 09.10.2020
Čítanosť: 9281
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share