Preskocit navigáciu

Proti boju s COVID-19 nasadení aj vojaci 1. mechanizovanej brigády


Proti boju s COVID-19 nasadení aj vojaci 1. mechanizovanej brigády

Situácia, ktorej sme nielen svedkami, ale predovšetkým priamymi účastníkmi, vyžaduje od nás všetkých mnoho energie, kooperácie a vzájomnej podpory. Všetky doteraz prijaté opatrenia súvisiace s ohrozením vírusom COVID-19 majú svoje opodstatnenia a vychádzajú z potrieb, ktoré si súčasné okolnosti vyžadujú. Na ich plnenie sú každodenne nasadzovaní aj profesionálni vojaci 1. mechanizovanej brigády (ďalej len „1.mb).

Od začiatku mesiaca október je denne nasadzovaných už cez sto profesionálnych vojakov zo všetkých priamo podriadených útvarov 1.mb. Okrem plnenia asistenčných úloh v rámci operácie KONTINUITA, sú vojaci na základe požiadavky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky v rámci operácie SPOLOČNÁ HRADBA nasadení do nemocníc, Regionálnych úradov verejného zdravotníctva a mobilných odberných miest. V nemocniciach vojaci po zaškolení vykonávajú triedenie vo vstupných filtroch, pre Regionálne úrady verejného zdravotníctva je preškolený personál vyčlenený na asistenčnú administratívnu výpomoc a plnia úlohy dohľadávania kontaktov a trasovanie. Zároveň odborný zdravotnícky personál posilnil v mobilných odberných miestach personál a vykonáva odbery RT PCR testami. Štrnásť vojakov – sanitárov z Martina, Nitry, Levíc a Rožňavy je nasadených v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku, ktorí sa stali platnou súčasťou stáleho personálu a plnia  úlohy vo vstupnom filtri: triedenie prichádzajúcich osôb do Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku, ďalej sú určení na reprofilizované COVID oddelenia na sprevádzanie a pomoc pacientom pri samoobslužných činnostiach. 

V neposlednom rade boli predurčené odberové tímy, ktoré v rámci operácie KARUSEL odoberajú vzorky biologického materiálu priamo v teréne profesionálnym vojakom, podľa rozhodnutia vojenských regionálnych hygienikov. Z podriadenosti prvej brigády túto úlohu plnia tímy  z 11. mechanizovaného práporu Martin a ženijného práporu Sereď a ku každému odberovému tímu je  pripravený na nasadenie aj dekontaminačný tím z rožňavského práporu radiačnej, biologickej a chemickej ochrany k plneniu úloh hygienickej očisty osôb,  plošnej dezinfekcie a dekontaminácie osôb a techniky.


Proti boju s COVID-19 nasadení aj vojaci 1. mechanizovanej brigádyProti boju s COVID-19 nasadení aj vojaci 1. mechanizovanej brigádyProti boju s COVID-19 nasadení aj vojaci 1. mechanizovanej brigádyProti boju s COVID-19 nasadení aj vojaci 1. mechanizovanej brigádyProti boju s COVID-19 nasadení aj vojaci 1. mechanizovanej brigádyProti boju s COVID-19 nasadení aj vojaci 1. mechanizovanej brigádyProti boju s COVID-19 nasadení aj vojaci 1. mechanizovanej brigádyProti boju s COVID-19 nasadení aj vojaci 1. mechanizovanej brigádyProti boju s COVID-19 nasadení aj vojaci 1. mechanizovanej brigádyProti boju s COVID-19 nasadení aj vojaci 1. mechanizovanej brigádyProti boju s COVID-19 nasadení aj vojaci 1. mechanizovanej brigádyProti boju s COVID-19 nasadení aj vojaci 1. mechanizovanej brigádyProti boju s COVID-19 nasadení aj vojaci 1. mechanizovanej brigádyProti boju s COVID-19 nasadení aj vojaci 1. mechanizovanej brigádyProti boju s COVID-19 nasadení aj vojaci 1. mechanizovanej brigády

Autor: Ve1.mb , Foto: PPÚ 1.mb - Dátum: 16.10.2020
Čítanosť: 3250
Verzia pre tlač

Skočiť na menu


Share